12.000 θέσεις για Έλληνες γιατρούς στη Γερμανία (31/10/2012)

Τη δυνατότητα σε χιλιάδες Έλληνες γιατρούς να κάνουν ειδικότητα ή ακόμη και να εργαστούν σε γερμανικά νοσοκομεία δίνει το ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στο οποίο οι κενές θέσεις στον συγκεκριμένο κλάδο ανέρχονται σήμερα σε 12.000, με προοπτική να φτάσουν τις 25.000 ως το 2020.
Όλες τις λεπτομέρειες και τις προϋποθέσεις απασχόλησης Ελλήνων ιατρών στη Γερμανία θα μπορέσουν να τις πληροφορηθούν οι ενδιαφερόμενοι που θα βρεθούν αύριο Πέμπτη 1 και μεθαύριο Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, από τις 10 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», για να παρακολουθήσουν τη σχετική ενημερωτική διημερίδα που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό θα βρεθεί στην πόλη και η υφυπουργός Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, κυρία Μάρλις Μρέντεχορστ, η οποία αύριο Πέμπτη θα παραβρεθεί στην εκδήλωση στο «Μακεδονία Παλάς» και μεθαύριο Παρασκευή θα επισκεφθεί νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης στη Μακεδονία και τη Θράκη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί επιτόπου.

ΧΙΛΙΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Στην Ελλάδα, ο αριθμός των γιατρών είναι διπλάσιος από αυτόν που η χώρα έχει ανάγκη: είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) αριθμεί 9.000 μέλη, εκ των οποίων τα 2.000 βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό, ενώ άλλοι χίλιοι είναι άνεργοι γιατροί. Την ίδια στιγμή, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχει σήμερα ανάγκη από 12.000 γιατρούς, με τον αριθμό αυτόν να εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 25.000 έως το 2020…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΘ, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου χαρακτήρισε «οξύμωρο» το γεγονός ότι τα ελληνικά νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα τη στιγμή που στη χώρα υπάρχει υπερπληθώρα ιατρών που παραμένουν άνεργοι -κατάσταση την οποία απέδωσε στην κακή κατανομή του έμψυχου δυναμικού στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

«Στα γερμανικά νοσοκομεία υπάρχουν πολλά κενά, τα οποία μπορούν να καλυφθούν από Έλληνες γιατρούς», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Βόλφγκανγκ Χέλσερ-Όμπερμάιερ. Όπως εξήγησε, «κάποιος που θέλει να κάνει ειδικότητα στην Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει μέχρι και 8 χρόνια. Στο διάστημα αυτό είναι βέβαιον ότι θα ‘χάσει’ γνώσεις, καθώς η ιατρική εξελίσσεται. Στη Γερμανία, λόγω των υφιστάμενων κενών, οι Έλληνες ιατροί μπορούν να κάνουν την ειδικότητά τους χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν».

Ιατρικός τουρισμός: Βρίσκει τον δρόμο του, έστω και με καθυστέρηση ετών...

Στο πλαίσιο των επαφών και της ανταλλαγής εμπειρίας μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής πλευράς επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο οι ευκαιρίες που ανακύπτουν στο πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού -ευκαιρίες τις οποίες η «Μακεδονία» έχει αναδείξει εγκαίρως εδώ και χρόνια, μέσα από τον δημόσιο διάλογο και τις κοινωνικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσει (όπως η ημερίδα «Η Θεσσαλονίκη βρίσκει την ταυτότητά της», στις 20/02/2010, και το φόρουμ «Πολιτισμός και Τουρισμός Βόρειας Ελλάδας», στις 19-20/11/2010).

«Ο ιατρικός τουρισμός, που συζητιέται πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα, είναι μια ευκαιρία σε παγκόσμιο επίπεδο: οι υπολογισμοί λένε ότι ίσως να αφορά ακόμη και το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, αποτελώντας έτσι μια δραστηριότητα με ετήσιο ρυθμό αύξησης μεταξύ 10%-30%», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Μ». «Ωστόσο, στη χώρα μας η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι ακόμη, αν μου επιτρέπεται να πω, αρκετά σοβαρή από πλευράς πολιτείας -έχω την αίσθηση ότι μιλάμε για τον ιατρικό τουρισμό στη λογική τού ‘λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το μάτι μου’ - ή ‘το γόνατό μου’...

Η γερμανική πλευρά έχει μπει δυναμικά - αν και σχετικά πρόσφατα - στον ιατρικό τουρισμό, με εξαιρετικά αποτελέσματα, ιδίως στο Βερολίνο. Έχουμε βάλει το θέμα στην ατζέντα της διμερούς συνεργασίας, με δεδομένο ότι στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε πολλά και καλά κέντρα αποκατάστασης, τα οποία είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμα, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας για τον ιατρικό τουρισμό. Παράλληλα, έχουμε ένα νομικό καθεστώς εξαιρετικά ευνοϊκό σε ό,τι αφορά τα κέντρα τεχνητής γονιμοποίησης, κάτι επίσης άμεσα εκμεταλλεύσιμο. Χρειαζόμαστε όμως πιστοποίηση διά της συνεργασίας μας με κέντρα αριστείας, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μια μετακίνηση επιπλέον τουριστών.

Έχουμε ένα κοινό πλεονέκτημα, κατέληξε ο πρόεδρος του ΙΣΘ. «Απευθυνόμαστε στην ίδια αγορά - και εννοώ τη Ρωσία, η οποία δεν έχει ανεπτυγμένο ιδιωτικό τομέα υγείας, έχει όμως ικανό αριθμό πολιτών που θα ήθελαν ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι, βεβαίως, ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία τρέχει ή προσπαθεί να τρέξει, την ώρα που η πολιτεία περιορίζεται σε συζητήσεις και διακηρύξεις. Σε τοπικό επίπεδο έχουμε παρακάμψει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα αυτό, διά της συνεργασίας μας με την αντιπεριφέρεια. Περιμένουμε να προχωρήσουν όλα καλά -αν και όχι με τις ταχύτητες που ίσως φανταζόμαστε…».

makthes.gr