Τουρισμός: Αύξηση 15% στις προκρατήσεις από Βρετανία

Θετικά ξεκινά το βαρόμετρο του ελληνικού τουρισμού για το 2013 σύμφωνα με τις ενδείξεις στη διεθνή έκθεση τουρισμού World Travel Market 2012 που πραγματοποιείται από τις 5 έως τις 8 Νοεμβρίου στο Λονδίνο. «Οι προκρατήσεις παρουσιάζουν μια διαρκώς βελτιούμενη τάση», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδης, αναφέροντας ότι η αύξηση που καταγράφουν κυμαίνεται από 15% έως 17%, με βάση περίπου το 1/6 του συνόλου προκρατήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί. Ο ίδιος τονίζει ότι το ποσοστό της αύξησης πριν 20 μέρες έφθανε στο 10%, στοιχείο που δείχνει τη βελτίωση το τελευταίο διάστημα, ωστόσο εξηγεί ότι στη σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι πρέπει να συνυπολογιστεί το «πάγωμα» των κρατήσεων για Ελλάδα, από το κλίμα αναστάτωσης που είχε προκληθεί εν όψει της διενέργειας δημοψηφίσματος.

Από τις ενδείξεις της διεθνούς έκθεσης της βρετανικής αγοράς προκύπτει ότι η Ελλάδα κινείται θετικότερα από ανταγωνιστικούς προορισμούς, όπως η Ισπανία και η Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα προηγείται κατά 5% σε σχέση με την Ισπανία, η Τουρκία έχει μονοψήφια άνοδο, ενώ η Αίγυπτος κινείται με μηδενική έως αρνητική μεταβολή, καθώς αναζωπυρώνεται το μουσουλμανικό ζήτημα.

«Τα νέα είναι θετικά, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, εκτιμώντας ότι η άνοδος της βρετανικής αγοράς οφείλεται στη δυναμική της Ελλάδας σε σχέση με πέρυσι, αλλά και στην πολύ καλή σχέση ποιότητας - τιμής που καταγράφηκε το 2012. Εξάλλου οι Βρετανοί τουρίστες έκαναν την έκπληξη τη φετινή χρονιά στη χώρα, σημειώνοντας αύξηση αφίξεων 27,9% το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου, σε σχέση με το 2011, με βάση το Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Θετική εικόνα διαμορφώνουν και τα μηνύματα της γερμανικής αγοράς, η οποία ξεκινά τώρα τις προκρατήσεις. «Τα αεροπλάνα που προγραμματίζουν για τη νέα περίοδο δείχνουν ότι ο στόχος των 17 εκατ. αφίξεων είναι επιτεύξιμος το 2013», δηλώνει ο κ. Ανδρεάδης, υπογραμμίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει κατά 1,5 μονάδα στο ΑΕΠ, επιφέροντας μικρότερη ύφεση το 2013 απ' ό,τι έχει εκτιμηθεί στη χάραξη του προϋπολογισμού. Παράλληλα θέτει ως βασικές προϋποθέσεις την πολιτική σταθερότητα, την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, φορολογικά θέματα, τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, καθώς και ένα «επαρκές μάρκετινγκ της χώρας», στο οποίο προτίθεται να συμβάλλει η εταιρία Marketing Greece, σε συνεργασία με το κράτος. Σχολιάζοντας την επικοινωνιακή στρατηγική της χώρας που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης από την υπουργό Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη και τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Ν. Καραχάλιο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι «κινείται προς θετική κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι το κλασικό λογότυπο έχει κάνει θετική εντύπωση, ωστόσο επισημαίνει επιφυλάξεις για το σύνθημα «All Time Classic», αλλά και για τις συχνή αλλαγή.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της καμπάνιας για το 2013, στην οποία το παρών έδωσε και η βρετανίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ η οποία εγκαινίασε και το περίπτερο του ΕΟΤ μαζί με την υπουργό, επισημάνθηκε ως στόχος της τουριστικής ηγεσίας τα κονδύλια προβολής να κυμαίνονται στα 16 εκατ. ευρώ, παρόμοια με τα περσινά επίπεδα. Παράλληλα ο εκπρόσωπος της Google παρουσίασε το νέο κανάλι του You Tube για τον ΕΟΤ.

Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο της έκθεσης, παρουσιάστηκαν και επιμέρους δράσεις περιοχών, όπως το σχέδιο ανάδειξης του τουριστικού προορισμού της Ρόδου για το 2013, με μήνυμα «Sunkissed by Rodos», από τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού κ. Α. Καμπουράκη. Αντίστοιχα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνει τριήμερη προωθητική δράση των τουριστικών περιοχών της, από τις 5 έως τις 7 Νοεμβρίου, στον κεντρικότερο σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου, Victoria Station. 

Παγκόσμιος τουρισμός: Αντέχει παρά την αβεβαιότητα της οικονομίας
Τις αντοχές του παγκόσμιου τουρισμού σε μια συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στην οικονομία επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία του Βαρόμετρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ). Οι τουριστικές αφίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφουν άνοδο 4% το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2012, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, ενισχυμένες κατά 28 εκατ. ταξιδιώτες. Συγκεκριμένα οι τουρίστες ανήλθαν στα 705 εκατ. τον Αύγουστο του 2012, με τις προβλέψεις να παραμένουν θετικές ότι θα «σπάσουν» το φράγμα τους ενός δις ταξιδιωτών μέχρι το τέλος του χρόνου. Η Ευρώπη σημείωσε αύξηση 3%, παρά την οικονομική ρευστότητα της Ευρωζώνης. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τον μέσο όρο στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη (9%), στη Δυτική Ευρώπη κυμάνθηκαν στο 3%, ενώ ασθενέστερη ήταν η μεταβολή στη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη (1%), περιοχή που είχε μία από τις πιο καλύτερες επιδόσεις το 2011 και οριακή στη Βόρεια Ευρώπη (0,2%).