10 προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης από τον ΟΑΕΔ

Με την ανεργία να αυξάνει τραγικά κάθε μήνα, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι δράσεις του Οργανισμού που "τρέχουν" αυτή την περίοδο με δικαιούχους επιχειρήσεις - εργοδότες και ωφελούμενους τους ανέργους.

Παράλληλα εκτός από την απασχόληση υλοποιούνται και προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων σε επιχειρήσεις με σκοπό τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Αποτελεσματικά χαρακτηρίζει τα προγράμμα­τα απασχόλησης που οργανώνει και εφαρ­μόζει ο ΟΑΕΔ ο διοικητής του. Ο κ. Ηλίας Κικίλιας θεωρεί cm με αθροιστική ύφεση 25%, μια μέση ευρωπαϊκή χώρα θα είχε ποσοστό ανεργίας της τάξης του 30% έως 35%. Ενώ χάρη στα προγράμ­ματα του Οργανισμού η ανεργία στην Ελλάδα έχει συ­γκρατηθεί τουλάχιστον κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες...
Με αυτά τα δεδομένα αποκτούν ιδιαίτερη σημα­σία τα προγράμματα του ΟΑΕΔ αφού συγκροτούν την ανεργία. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι πλέον πολλά προγράμματα δεν πιάνουν τους στόχους εξαιτίας της άρνησης πολλών επιχειρήσεων να αναπτύξουν τις εργασίες τους προσλαμβάνοντας επιδοτούμενους ανέργους.
Έτσι, αυτήν την περίοδο ο ΟΑΕΔ «τρέχει» ίο προ­γράμματα απασχόλησης και κατάρτισης, με δικαι­ούχους επιχειρήσεις - εργοδότες και ωφελούμενους ανέργους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1
Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 25.000 ανέργων.
·         Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευ­θύνεται οε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα με προτεραιότητα στις μι­κρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα.
·         Ποσό επιχορήγησης: Ως ποσό επιχορήγησης για πλήρη ή μερική απασχόληση ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 80% για το πρώ­το έτος και στο 60% για το δεύτε­ρο έτος, των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδο­τών και εργαζομένων), για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ όπως και της - τυχόν - επικουρικής ασφάλι­σης εκτός ΕΤΕΑΜ, επί των ακαθά­ριστων αποδοχών μέχρι του ύφους των 751,39 ευρώ.
·         Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρ­κεια της επιχορήγησης ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρή­σεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μή­νες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.
·         Περιορισμός: Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, θα πρέπει vα μην έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρό­γραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλ­λονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2
Πρόγραμμα επιχορήγησης επι­χειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, ηλικίας έως 35 ετών.
·         Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προ­γράμματος είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδό­τες του ιδιωτικού τομέα.
·         Ποσό επιχορήγησης: Η επιχο­ρήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 25 ευρώ για ανέργους άνω των 24 ετών και στο ποσό των 20 ευρώ για τους ωφελούμενους ανέργους έως 24 ετών.
·         Διάρκεια επιχορήγησης: Η δι­άρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατη­ρήσουν το προσωπικό για τρεις (3) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.
·         Περιορισμός: Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, θα πρέπει να μην έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, οε μείωση προσωπικού λόγω κα­ταγγελίας σύμβασης.
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλ­λονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 3
Πρόγραμμα επιχορήγησης επι­χειρήσεων της τοπικής αυτοδι­οίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (δήμοι και περιφέρει­ες) για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας από 55 έως 64 ετών.
·         Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προ­γράμματος είναι οι επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού {δήμων και περι­φερειών), για απασχόληση πρώην εργαζομένων ηλικίας 55 - 64 ετών και μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-64 ετών.
·         Ποσό επιχορήγησης: Η επιχο­ρήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 25 ευρώ.
·         Διάρκεια επιχορήγησης: Η δι­άρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επι­χειρήσεις των ΟΤΑ δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για τρεις (3) μήνες ακόμα, δίχως επι­χορήγηση.
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλ­λονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠA2).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικό εργοδοτών για την απασχόληση και κατάρτιση 10.000 δικαιούχων «επι­ταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας».
·         Σκοπός: Η μετατροπή του επι­δόματος ανεργίας που λαμβάνουν οι άνεργοι σε «επίδομα απασχόλησης , δηλαδή σε επιχορήγηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων για την απασχόληση αυτών, για όλο το χρονικό διάστημα που δικαιούνται να λαμβάνουν το επίδομα ανεργί­ας και στη συνέχεια η επιχορήγηση του 90% των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 ευρώ.
·         Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευ­θύνεσαι οε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Για να υπαχθεί μια επιχείρη­ση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείω­ση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.
·         Ποσό επιχορήγησης: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποχρεω­τικά δύο φάσεις. Η α' φάση του προγράμματος διαρκεί όσο και το χρονικό διάστημα το οποίο υπολεί­πεται από την πρόσληψη του πρώ­ην επιδοτούμενου ανέργου (δικαι­ούχου « επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας») στην επιχείρηση μέχρι τη λήξη διάρκειας επιδό­τησης και ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το επίδομα ανεργίας που λαμβάνει ο επιδοτούμενος άνεργος.
Η β’ φάση αφορά το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τη συ­μπλήρωση των 24 μηνών για αμιγή απασχόληση ή των 30 μηνών όταν έχει υλοποιηθεί κατάρτιση και ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 90% των συνολικών μηνιαίων ασφαλι­στικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) ή στο 100% αυτών, σε περίπτωση που έχει υλοποιηθεί κατάρτιση, για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του IΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ, όπως και της - τυχόν - επι­κουρικής ασφάλισης εκτός ΕΤΕΑΜ, όπως υπολογίζεται επί των ακαθά­ριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των751,39 ευρώ.
·         Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρ­κεια επιχορήγησης ορίζεται στους 24 μήνες για αμιγή απασχόληση και στους 30 μήνες όταν έχει υλο­ποιηθεί κατάρτιση. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλ­λονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 5
Πρόγραμμα επιχορήγησης επι­χειρήσεων για την απασχόληση ανέργων που βρίσκονται πλησί­ον της σύνταξης.
·         Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευ­θύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την απασχόληση 2.500 ανέρ­γων που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους από φο­ρέα κύριας ασφάλισης επειδή τους υπολείπονται μέχρι 1.500 ένσημα ή μέχρι πέντε (5) χρόνια για τη συ­μπλήρωση του ορίου ηλικίας τους για τη συνταξιοδότησή τους και ο τελευταίος ασφαλιστικός τους φο­ρέας είναι το ΙΚΑ.
·         Ποσό και διάρκεια επιχορήγη­σης: Η διάρκεια της επιδότησης καθορίζεται από ένα (1) μήνα έως και εξήντα (60) κατ’ ανώτατο όριο μήνες. Το ποσό επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης είναι 22 ευρώ για τον πρώτο χρόνο, 24 ευρώ για τον δεύτερο χρόνο, 26 ευρώ για τον τρίτο χρόνο, 28 ευρώ για τον τέταρτο χρόνο και 30 ευρώ γκι τον πέμπτο χρόνο.
·         Περιορισμός: Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, θα πρέπει να μην έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρό­γραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.
Η υποβολή των αιτήσεων εκδήλω­σης ενδιαφέροντος υποβάλλονται στις κατά τόπους υπηρεσίες Απα­σχόλησης του ΟΑΕΔ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 6
Πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορή­γηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επι­χειρήσεις συνεχούς λειτουργίας.
         Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι «Κύρια ξε­νοδοχειακά καταλύματα» όπως α) Ξενοδοχεία κλασικού τύπου, β) Ξενοδοχεία τύπου μοτέλ, γ) Ξενο­δοχεία τύπου επιπλωμένων διαμε­ρισμάτων, δ) Ξενοδοχεία κλασικού τύπου και επιπλωμένων διαμε­ρισμάτων  ε) Οργανωμένες τουρι­στικές κατασκηνώσεις με ή χωρίς οικίσκους (κάμπινγκ).
·         Ποσό επιχορήγησης: Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 40% των μηνιαίων εισφορών που βαρύνουν τον εργο­δότη (εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές) για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του IΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ και του ειδικού λογαρια­σμού ξενοδοχοϋπαλλήλων, επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 1.007,10 ευρώ.
·         Περιορισμός: Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, θα πρέπει να μην έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω κα­ταγγελίας σύμβασης.
·         Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρ­κεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα μήνες.
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλ­λονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 7
Ειδικό τριετές πρόγραμμα ενί­σχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 άνεργων Ατόμων με Ανα­πηρίες (ΑμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών πα­ρατατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοι­νωνικό κίνδυνο.
·         Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευ­θύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, επαγγελματικό σωματεία και ενώσεις αυτών, σω­ματεία, αστικές εταιρείες μη κερδο­σκοπικού χαρακτήρα, κοινωνικούς συνεταιρισμούς, κοινοπραξίες και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού το­μέα, με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα κατά την ημερομηνία εκ­δήλωσης ενδιαφέροντος για έντα­ξη στο πρόγραμμα. Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, θα πρέπει να μην έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρό­γραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.
·         Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρ­κεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.
·         Ποσό επιχορήγησης: Το ποσό επι­χορήγησης υπολογίζεται στο ιοο% επί των συνολικών μηνιαίων ασφα­λιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για όλους τους κλά­δους κύριας ασφάλισης του IΚΑ-Ε- ΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ όπως και της -τυχόν- επικουρικής ασφάλισης εκτός ΕΤΕ­ΑΜ, που αντιστοιχούν στην πλήρη ή μερική απασχόληση και για τα τρία έτη από την κάθε πρόσληψη, όπως υπολογίζεται επί των ακαθά­ριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 ευρώ.
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλ­λονται ηλεκτρονικό στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (Γρ. Εργασίας ΕΚΟ ή ΚΠΑ2).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 8
Πρόγραμμα επιχορήγησης 800 νέων ελεύθερων επαγγελματιών Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και αποφυλακισμένων ηλικίας 18-64 ετών.
·         Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευ­θύνεται σε άνεργα άτομα που ανή­κουν στις ειδικές κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ, αποφυλακισμένα και απε- ξαρτημένα άτομα).
·         Διάρκεια επιχορήγησης: 11 διάρ­κεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες.
·         Ποσό επιχορήγησης: Το ποσό επιχορήγησης καθορίζεται στις εί­κοσι οκτώ χιλιάδες (28.000) ευρώ.
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλ­λονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (Γρ. Εργασίας ΕΚΟ ή ΚΠΑ2 ).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 9
Πρόγραμμα Επιχορήγησης Ιδιωτικών Επιχειρήσεων για απασχόληση Σπουδαστών ΤΕΙ – ΣΕΛΕΤΕ.
·         Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν σπουδαστές των ΤΕΙ - ΣΕΛΕΤΕ, για την πραγματοποίηση της εξάμηνης πρακτικής τους άσκησης, απαραί­τητης για την απόκτηση του πτυ­χίου τους.
·         Ποσό επιχορήγησης: Η επιχο­ρήγηση που λαμβάνουν ανέρχεται σε ποσοστό 50% επί της αποζημίω­σης που κατέβαλε ο εργοδότης στον ασκούμενο, η οποία με τη σειρά της ανέρχεται σε ποσοστό 80% επί του ημερομισθίου του ανειδίκευτου ερ­γάτη.
Μεταξύ των επιχειρήσεων και των ΤΕΙ συνάπτεται σύμβαση. Οι σπουδαστές των ΤΕΙ ασφαλίζονται από επαγγελματικό κίνδυνο και η είσπραξη της επιχορήγησης πρέπει να γίνεται μέσα στην προθεσμία των 6 μηνών από τη λήξη της πρακτικής άσκησης.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ